Zalăul va fi în mare zarvă, în aceste zile, când autorităţile locale vor declara deschise Zilele Cetăţii, combinate cu cele Romane şi cu un Festival al Verii, organizat în premieră în municipiul sălăjean. Adică se va da startul la distracţie, chef şi destrăbălare, cea din urmă fiind o formă de divertisment des practicată şi întâlnită în rândul acelor sălăjeni care nu cunosc nici propriile lor limite, nici pe cea a bunului simţ. Totul se mulează ca o mănuşă pe definiţia “la porţie dublă de bere şi mici, este musai să se strângă şi o cantitate dublă de gunoaie”.
Să se strângă pe străzi şi pe oriunde îi apucă pe unii poftele sufletului să scape de resturi, că de coşuri de gunoi sau pubele nici nu îşi amintesc. Sunt scoase cu totul din minte, de pacă nu ar fi existat şi asta din pricină că în momentul în care sunt puşi în faţa unei sticle de bere şi urlă maneaua în difuzoare, în unii se instalează brusc un comportament de specie gata coborâtă din copaci. Domeniul public pare brusc nespus de primitor faţă de tot ce prisoseşte odată ce i-a fost consumat conţinutul, aşa că debarasarea de hârtii, ambalaje, PET-uri sau pungi se face prin aruncatul lor la întâmplare.
Atitudinea ridică în mod cert semne de întrebare multiple asupra celor 7 ani de acasă şi a bunului simţ care ar trebui să existe la purtător. Mizeriile care apar încă din primele ore ale acestei manifestări anuale nu arată, însă, că toţi zălăuanii au habar de cele două noţiuni, ci, mai degrabă, ne plasează exact în contextul crengii de copac de care am vorbit anterior.
Tot acolo se regăsesc şi manelele şi vulgarităţile cu care unii au obiceiul de a defila prin oraş, dar şi căutatul cu disperare a colţurilor de bloc, atunci când nevoile stringente o impun. Categoric, unul din sporturile practicate cu înverşunare de sălăjeni la reuniuni festive de genul „Zilelor” este ocolitul toaletelor publice. Pretextul: miros şi prea sunt în văzul lumii cei care le folosesc. Nu zău! Dar când stau la colţuri cu pantalonii în vine, oare nu sunt şi atunci în văzul celorlalţi? Probabil cred că nu sau aşteaptă de la cei care trec pe lângă ei să închidă ochii şi să simuleze că nu au văzut nimic. În alte state, trecătorii ar pune mâna pe telefon şi ar suna la Poliţie, lucru care nu se poate întâmpla şi la noi. Aici trecătorul se simte incomodat şi jignit de gestul celor surprinşi în mijlocul nevoilor, dar nu reacţionează. Cel mult, proferează o tradiţională sudalmă în gând sau din vârful buzelor, întrucât dacă ar face mai mult, are (culmea!) impresia că l-ar ofensa pe celălalt.
Între jena unora şi nesimţirea altora, se trage linie şi ceea ce rămâne e un talmeş-balmeş din care nu are nimeni de câştigat. Soluţia ar fi ca aceste Zile, cu tot cu atitudinele care le însoţesc, să fie băgate în maşina de spălat, la un program complet, şi poate aşa am scăpa de nişte pete care strică imaginea de oraş civilizat.